Adwords reklamlarının geri dönüşümlerini ölçmeye yarar. Bu ölçümü yapmanın en kolay ve en etkili yolu dönüşüm izleme aracını kullanmaktır.
Ne İşe Yarar?
Adwords dönüşüm izleme aracı, bir kullanıcının reklamlarınızı tıkladığı andan itibaren web sitenizdeki davranışlarını takip eder ve bunu size sunar. Sizin dönüşüm olarak belirlediğiniz “satın alma”, “üyelik” veya “iletişim formu doldurma” gibi kullanıcı davranışlarının hangi anahtar kelimelerinden, gerçekleştiğini gösterir.
Dönüşüm izleme kurulmadığı taktirde, web sizeniz üzerinde gerçekleşen kullanıcı davranışları takip edilemez ve sizin için ekstra maliyet oluşturan ancak geri dönüş getirmeyen kelimeleri seçmeniz ne yazık ki mümkün olmaz. Dönüşüm izlemeyi kurarak reklam bütçenizi etkin bir şekilde kullanabilir ve sizin için değerli olan anahtar kelimelerinize ağırlık verebilirsiniz.
Örneğin, internetten saat satışı yaptığımızı varsayalım. Google Adwords’e de aylık 3 bin liralık bütçe ayırdığımızı düşünelim. Zaten gelen tıklama sayısını görebiliyoruz ancak satışlarınızın hangi kelimeden geldiğini yada adwords’ten ne kadar satış geldiğini ne yazık ki kontrol edemiyorsunuz. Dönüşüm izlemeyi kurduğunuzu varsaydığımızda ise, “deri kordonlu saat” anahtar kelimesi sayesinde ne kadar saat sattığımızı, bir dönüşümün bize ne kadara mal olduğunu görebiliriz. Böylelikle “saat modelleri” anahtar kelimemizin çok maliyet harcadığını ancak dönüşüm getirmediğini fark ederek kelimeyi durdurur ve o kelimenin bütçesini “deri kordonlu saat” gibi kelimelerin harcamasına olanak sağlamış oluruz.
Yani, bu araç sayesinde reklam bütçenizdeki iyi performans gösteren anahtar kelimelere harcayabilir, getirisi olmayan anahtar kelimelerinizi durdurabilirsiniz.
Bu Aracı Nasıl Kurabilirim?
Adwords hesabınızda oturum açtıktan sonra “Araçlar ve Analiz” sekmesinin açılır menüsündeki Dönüşümler’i tıklayın. Sayfa açıldıktan sonra “+Yeni Dönüşüm” seçeneğine tıklayın ve kolayca uygulayabileceğiniz adım adım talimatları izleyin. Dönüşüm adınızı girin ve devam edin, dönüşüm kategorinizi, dönüşüm değerinizi seçin ve kaydedin. Daha sonra gelecek sayfada size bir kod verecek bu dönüşüm kodunu kopyalayıp web sitenizdeki dönüşümü takip etmek istediğiniz etkileşimden sonra gelen sayfaya yerleştirin.
Örneğin; Bir e-ticaret siteniz varsa, dönüşüm kodunu sipariş onay sayfasından sonra gelen, “Siparişiniz alındı teşekkür ederiz” yazan teşekkürler sayfasına yerleştirdiğiniz taktirde gerçekleşen satın alma işleminin kayıtları tutulur.
Bir önceki yazım olan İçeriğe Dayalı Hedefleme Aracı başlıklı makalemi de okumanızı öneririm.
Roadmap